Bonde-danse til det gamle landbrug

Hjemtur: høstvogn på markvejen

Historie

En bumbet dans

Andre danse - Indholdsfortegnelse

13
Dans hen over huller og bumber.

Hjemturen med fjælvogn:

Når der er læs kører vi det hjem i laden (og så vil alle vi børn gerne med op på læsset). Hestene skal styres påpasseligt udenom ujævnheder så læsset ikke vælter. Vejen hjem går måske også lidt op af bakke og lidt ned af bakke. Vognen snakker. Det knirker ind imellem og vognhjulene piber og kalder på smørelse af akslerne. ”Tier” skriger hjulene på vendlebomål, dvs. tjære. For på de gamle skåewuen (fjælvogne) var akslerne ikke af jern men af træ (træarme). De blev hyppigt smurt med tjære. Tier udtales ikke som nier og tier i rigsdansk men som tiier med meget fladt i, og så er man vist godt med på hvad vognhjulene kalder på når vognen under kørslen snakker med, som det sker i de 3 melodier til hjemturen.

Den første hjemturs-melodi spilles som sønderhoning, hvor det går forsigtigt ligeud og lidt op af bakke. Den næste hjemturs-melodi spilles som den lidt hurtigere fannik, på bedre vej og lidt ned af bakke. Til sidst skal vognen manøvreres på plads ved gården med en rask sønderhoning.

Til både sønderhoning og fannik og rask behøver man kun at gå parvis hjem med læsset, hvis man ikke har fået tjæret fodtøjet nok til at dreje omkring på stubmarken i de specielle (skønne) sønderhoningstrin.

Landbrugs-vogn: høst-vogn hvis høst-skravl (= ramme) lægges ovenpå:

Herregårds fjælvogn

En herregårds fjælvogn på Frilandmuseet Kbh.
En (ret stor) fjælvogn ( = stiv arbejdsvogn) hvor begge sider endda er forhøjet med en påsat fjæl. Den drejelige forende hvor stjerten fastgøres er til venstre ved de små hjul. Selve den trugformede vognkasse består af 5 løse dele: bund + 2 sider + 2 ender.
Skåewun hedder på Sjælland fjælvogn og er lidt bedre end vores siger de der: fordi når forhjulene svinger til venstre svinger baghjulene lidt ud til højre. Nåh, men så kan vognen vel også kun holde til ½ læs, siger vi så i Vendsyssel.

Vi havde kun en fjælvogn i min tidlige barndom på en bondegård lidt udenfor Hjørring. Den benyttede vi også til at køre til Hjørring med efter landbrugsvarer og køre grise til landboauktionen. Det er for såvidt en meget alsidig vogn idet fx vognkassens sidefjæle let kan tages af og anvendes til andre ting. Vi benyttede dem typisk til at lægge på møddingen som kørebro, så vi med trillebøren kunne køre møget lidt længere op og ud.
Det var en stor dag da vi købte en brugt fjedervogn til mere standsmæssig kørsel til byen.
Det var en endnu større dag da vi købte en brugt gummivogn som den hed. En landbrugs-arbejdsvogn på gummihjul. Den fik senere kortet stjerten af og blev til en traktorvogn.