Bonde-danse til det gamle landbrug

Hjemtur: høstvogn på gårdspladsen

Historie

Dans over gårdspladsen

Andre danse - Indholdsfortegnelse


14
Dans på de toppede brosten

I Jeppe Åkjærs dejlig høstsang bliver kornlæsset med rug væltet af ude på gårdspladsen og derefter taget ind i laden.
På min svigerfamilies lille bondegård på Sjælland skulle man fra læsset ude på gårdspladsen stikke negene ind gennem lemme på trempelvæggen oppe over stalden.
Det er dog nemmere når man som på min barndomsgård kan køre direkte gennem en port ind i laden på loen og her fra vognen læsse negene til siden ind i gulvene (kornnegenes opbevaringsplads), hvor de blev stakket helt op til taget, for atblive taget ned til tærskning i løbet af vinteren.

Bonde fjælvogn

En bondegårds fjælvogn på Frilandmuseet Kbh.
En fjælvogn uden vognkasse.
Den består af en drejelig forvogn (her nærmest) og af en bagvogn forbundet med en påboltet bjælke. I 2+2 huller i tværbjælkerne (= vognstokke) nedstikkes de skrå vognkæppe som støtter de skrå sidder af vognkassen. Når vognkæppene er monteret løst i huller som her, kan kusken ved overfald på hjemturen en mørk nat hive en vognkæp op og slå røveren i hovedet, som det fremgår af gamle vendelbo-historier. (Så er vognsiderne imens holdt sammen af for- og bag-smæk).
Stjerten er her lagt op i vognen.
De kegleformede hjul har skrå aksler: det giver større bredde ved vognkassen, hjulene trykkes ind mod vognen og løber ikke så let af, eger ned til jorden med tryk står lodret. Aksler er her af træ med jernforstærkning, som det også ses på et hjul på fotografiet herunder:

træaksel på vognhjul

Vognhjul på træ-aksel:
Hjulet er holdt på plads med blot en lodret jernsplit. For hjulet sidder på en skrå aksel og er mere tilbøjelig til at løbe ind mod vognen end at løbe af.
Fjælvogn (på sjælland) hedder skåewun i Vendsyssel. Inde i Hjørring hedder det skoddevogn på bymål (med mindre man vil tale rigsdansk og sige fjællevogn).